Keuze: zijde retro kousen of nylons?

De tijd dat je als meisje uitsluitend in je zwarte retro kousen naar de kerk mocht, ligt al ver achter ons. Toch is er nog steeds een ongeschreven dresscode voor vrouwen die aan geeft dat het voor vrouwen ongepast is om in blote benen te verschijnen. Zelfs onder een maxi-rok, of juist, kun je beter een paar retro kousen dragen dan blote benen, omdat dat gekleder staat en bovendien ook nog eens prettiger draagt in je pumps of naaldhakken.

Retro kousen in je pumps

Want de pump is bij uitstek een schoen die je best met een blote voet kan dragen, maar toch net even eleganter eruit ziet met een mooie, dunne, zijde retro kous. Een kous zo dun dat je hem nauwelijks voelt maar je huid toch beschermd door een ultradun laagje waardoor je vel er glanzend uit gaat zien.

Bovendien heeft zo’n half doorschijnend laagje ook zeker een sexy uitstraling. Wanneer je de retro kousen bijvoorbeeld vergelijkt met een retro maillot of moderne legging dan zie je een groot verschil. Met de maillot of legging lebben je benen iets weg van een etalagepop, terwijl de retro kousen je benen tot leven wekken met bijzondere schaduwen die ervoor zorgen dat ieder been er prachtig uitziet.

Zit er verschil tussen Nylons en retro kousen?

Nylons was in de vorige eeuw de naam voor al die doorzichtige kousen, ook wanneer ze niet gedragen werden met jarretels maar gewoon aan een panty broekje vastzaten. Dat komt natuurlijk omdat zo rond de tweede oorlog, nylon massaal ter beschikking kwam voor kleding, zoals vintage jurken met veel chiffon en kant. Het gekke is dat we in de 21e eeuw weer helemaal terug zijn naar natuurlijke materialen en daarbij teruggrijpen op de vorige eeuw, zonder erbij stil te staan dat de jaren 50 en 60 eigenlijk de jaren waren van “plastic, fantastic”.

Retro kousen van mais?

Want hoe mooi en fijn en sterk nylon ook is, het is gewoon kunststof en kunststof en plastic zijn nauw verwant. En zoals iedereen weet: plastic ademt niet en plastic wordt niet afgebroken door de natuur. Dus de nylons van toen zijn vervangen voor de meer milieuvriendelijke variant: retro kousen. Nylons met het uiterlijk van de jaren 50, maar gemaakt met duurzame materialen van de 21e eeuw.

Hoewel er wel al tasjes zijn die niet onderdoen voor de gewone plastic tassen maar toch gemaakt zijn van mais en zelfs de chips uit mobieltjes van mais gemaakt kunnen worden, blijkt een duurzame vervanger van nylon best lastig. Want mais kan dan wel verwerkt worden tot cellulose en zelfs tot doorzichtige zakjes, omdat het een natuurproduct is kan het slecht tegen water. Via ingewikkelde processen is de mais dan uiteindelijk wel te verwerken tot een vezel die lijkt op katoen, maar hij komt nog bij lange na niet in de buurt van nylon.

Zijde retro kousen oké?

Nieuw op de duurzame markt is Tencel, een kunstmatige vezel, die gemaakt wordt uit pulp van de eucalyptusboom. Het schijnt dat de stof die je hiermee  maakt zo zacht als zijde is dus misschien dat we eerdaags Tencelkousen kunnen kopen. Maar waarom kopen we niet gewoon zijde kousen, dat is toch puur natuur? Helaas blijkt ook aan zijde een luchtje te kleven, de zijde wordt gewonnen door de coconnetjes van de zijderups te “oogsten” met de levende rupsen er nog in. Deze rupsjes worden dus nooit vlinders. Er is inmiddels ook al zijde die gemaakt wordt van verlaten coconnetjes heb ik horen zeggen. Maar hoe dan ook, het blijft oppassen wanneer je als fashionista,  milieumens of dierenvriendin retro kousen koopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *