Flessengroene vintage jurk

Flessengroen zou wel eens de nieuwe modekleur kunnen worden voor de jurken van komende lente. En zomer. Of ijsblauw met kreeftrood. Maar wat zijn dat in hemelsnaam voor kleuren? Vrijblijvender kan het toch niet? Ik las de diverse blaadjes en aankondigen en zet er graag mijn vraagtekens bij. Oordeel zelf en blijf gewoon bij je eigen favoriete vintage kleuren en trek je niets aan van de opgewonden modebladen (vaak gewoon gemaakt door een merk of een combinatie van merken) waar fashionista’s de boventoon voeren. En een flessengroene vintagejurk? Ik houd meer van mosgroen. Of bronsgroen of kopergroen :).

IJsblauw: nieuwe modekleur voor jurk

IJsblauw? Mijn ijs is altijd doorschijnend, tenminste als ik het in mijn glaasje lekkers gooi. En het ijs waarop ik schaats is wit en de ijsbergen in IJsland volgens mij ook. Dus ijsblauw? Ik weet het niet. Ja de luchten in Zwitserland als het goed vriest zijn blauw, maar is dat ijsblauw? Wordt met ijsblauw gewoon niet een koele tint blauw bedoelt? Natuurlijk, want blauw IS een koele kleur dus de toevoeging IJS is een overbodige toevoeging, een pleonasme dus, of toch tautologie? Witte sneeuw is een pleonasme (want sneeuw is per definitie wit) en pais en vree een tautologie (beide begrippen betekenen vrijwel het zelfde), dus wie het weet mag het zeggen.

Bij mij komt in ieder geval niet een duidelijke kleur naar boven, net zo min als flessen groen. Behalve dan als ik denk aan het ijsvogeltje, een exotisch uitziend beestje in ijsblauw en kreeftrood, of wellicht meer oranje, als je het mij vraagt, en ondanks haar tropische jurkje leeft dit vogeltje gewoon in Nederland, vlakbij het water. Ze maakt namelijk haar nest in de steilte oever van een beek, bijvoorbeeld in Limburg maar ook steeds vaker gespot in Midden Nederland nu steeds meet waterbeheerders oog krijgen voor natuurlijke oevers.

Flessengroen

Bij flessengroen denkt de ene aan Heineken, de andere aan een Bordeauxtje en de volgende aan het groene Griekse drap grappa, Retzina of Tsipourou, maar zijn die kleuren groen hetzelfde? Heineken kennende, zeker niet, dus wat wordt er met flessengroen eigenlijk bedoeld? En wanneer ik kijk naar de mode reportage zie ik helemaal nooit een jurk in dergelijk flessengroen, maar wel legergroen, mosgroen en saai groen en lentegroen en knalgroen en citroengeel groen of neongroen, dus wat bedoelen de trendwatchers?

Kreeftrode vintage saus

Kreeftrood vind ik prima passen bij de rode swingdresses uit de jaren 50, ik denk dan aan warm rood, vlammend rood, iets wat blosjes op je wangen geeft alsof je te lang in de zon hebt gezeten of voor de open haard. Kreeftrood moet dus tegen oranje aan zitten en is in mijn ogen veel beter te combineren met mosgroen dan met ijsblauw of flessengroen. Of het blauw van een ijsvogeltje, dat immers ook knaloranje of toch kreeftrode veertjes heeft en alles bij elkaar een super exotische indruk geeft en toch gewoon in Nederland rondvliegt. Zou daar misschien de term “ijsblauw” vandaan komen?

Zo rood als een kreeft

Met kreeftrode lippen moet je denk ik voorzichtig zijn en omdat “je ziet zo rood als een kreeft’ meestal ook niet complimenteus bedoeld wordt is het ook verstandig ervoor te zorgen dat je wangen mooi mat blijven,door het gebruik van een goede foundation eventueel in combinatie met het gebruik van groen of geel camouflage poeder. Want rood en groen blussen elkaar af. Pas wel op, want je kunt er ook een zwarte of diep donkerpaarse teint aan over houden en dat staat beslist niet gezond (bijvoorbeeld na het nuttigen van overmatig veel vocht uit het flessengroen). De opmerking “je wangen doen me denken aan een gekookte kreeft” doen uiteraard vast en zeker geen goed aan je (toekomstige) amoureuze verhouding.

Wees dus spaarzaam met kreeftrood. Gebruik liever wat ijsblauw om de verhitte gemoederen af te koelen na zoveel flessengroen, lijkt mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *