Paars is de kleur van vintage

Paars was vroeger de kleur van oude dames, daarna van hippies en lila werd de kleur van oude Engelse dames die hun grijze haar lieten verven. Check ms. Slocombe uit de serie are you being served:). Maar paars is ook stijlvol en spiritueel zoals de paarse Amethist bewijst en zelfs, in de juiste combinatie, jeugdig en fris. Denk aan krokussen in een lente gazonnetje of aan campanula’s op je balkon. En de paarse kievitsbloemen, die hoewel schaars, afgelopen weekend met zijn 100.000-en aan het bloeien waren langs de Utrechtse Vecht, wanneer ik de tweet van Natuurmomenten mag geloven.

Paars is kleur van spiritueel en dus vrouwelijk:)

Persoonlijk ben ik dol op paars en de laatste tijd steeds meer spiritueel geïnteresseerd en weet daarom dat er een groot verschil zit tussen paars en paars. Laten we er eens een paar onder de loep nemen?

Aubergine paars

Aubergine is een kleur die eigenlijk meer aan zwart doet denken dan aan paars, tenminste wanneer e wel eens een aubergine in het echt hebt gezien. Toch weet iedereen ook feilloos minder donkere aubergine kleuren te duiden. Aubergine is de kleur die bijna doet denken aan bloedrood en Dracula. Als je wat ouder bent en een bleke huid hebt, kun je prima aubergine kleurige jurkjes dragen maar je wordt er niet jonger op. Wel stijlvol over het algemeen en een aantal jaren ouder. Wanneer je dat niet wil, kies je liever voor een lichtere tint paars.

Rode kool paars

Ja ook rode kool kan paars worden of zeg maar lila. Denk aan de kool die je in de pan gooit en die bijna verbleekt tot lichtblauw wanneer je vergeet er een scheurtje azijn aan toe te voegen. Een super mooie kleur lila eigenlijk, behalve dan voor op je bord. Dit lila zonder azijn is zonder meer geschikt als accessoire bij elk jurkje of rokje.Denk bijvoorbeeld aan een little black dress waarop je een lila bolero draagt of een lila sjaaltje of, maar nu ga ik te ver, lila panty’s of pumps.Want er is éen regel qua kleur en dat is dat je altijd donkere kleuren draagt onder een lichte top, of was het toch andersom? Bij mannen is het not done om een donker jasje te dragen op een lichte broek of zit ik daar ook al fout? De stijl en kleur regeltjes veranderen gelukkig. Net zoals mij vroeger geleerd werd dat groen en blauw niet bij elkaar pasten en dat rood en paars bij elkaar vloekten. Tegenwoordig heet dat ton sur ton en dus hangt het maar helemaal af van de soort paars of het wel of niet een goede combinatie wordt.

Tip om met paars te combineren: grijs

Vanuit mijn tijd als groenmens en tuinontwerpster weet ik nog dat je felle kleuren in de border altijd moet neutraliseren door er voldoende groen en grijs aan toe te voegen. Liefst zilvergrijs zoals het groen van Senecio cineraria Silverdust:), wat zorgt voor een betere harmonie tussen de verschillende kleuren. Ben je zelf of je haar nog niet zilvergrijs, dan kun je bordeaux rood en paars dus beter combineren met wat een zilverkleurig handtasje, zilveren armbanden en/of kettingen om in stijl te blijven. Ik ben erg benieuwd naar jullie combinaties met deze fantastische en toch vintage kleur paars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *