Vintage brillen laten je outfit rocken

Vintage brillen maken je outfit af. Alleen heb je wel wat kennis nodig van de 20e eeuw om de juiste bril te kiezen. Want was in de 60er jaren het ronde ziekenfondsbrilletje populair, als je meer een jaren 50 look wil creëren kun je beter een vlinder bril kiezen. En in de jaren 70 was het druppelvormige model populair, maar dan voornamelijk bij mannen.

Vintage pilotenbril zò jaren 2016

Toch is de piloten bril (ook wel aviatorbril) ook nu razend populair bij coole vrouwen. Vooral door de spiegelende glazen waardoor je ogen volledig aan het zicht onttrokken worden. Gluurdersbrillen noemden wij ze vroeger. Anno zomer (waar?) 2016 blijven de glazen onverminderd groot, maar wel heel erg vintage geïnspireerd. In de jaren 90 kwamen de enorme brillenglazen in de mode, mede dankzij allerlei Hollywood sterren die hun blauwe plekken of drank doorlopen ogen wilden bedekken. Ook heden ten dage gebruiken diverse beroemdheden grote zonnebrillen om maar niet herkend te worden.

Vintage brillen moeten passen bij je gezicht

Nu zijn er regels die bepalen welke bril bij je hoofd past. Eén daarvan is dat je geen grote bril moet nemen als je een klein hoofd hebt. Maar daar trekken de popsterren zich dus niet van aan. Een ander regeltje is dat de vorm van de bril precies tegengesteld moet zijn aan de vorm van je gezicht. Een rond gezicht vraagt dus om een vierkant montuur, een lang gezicht om ronde, grote glazen en een vierkant gezicht om een ziekenfondsbrilletje à la Janis Joplin.

Kleur van het montuur van vintage brillen

Ook de kleur moet enigszins passen bij je ogen en haarkleur. Wie bruine ogen en donker haar heeft, kiest voor warme kleuren. Heb je blauwe ogen en blond haar, dan passen koele kleuren beter. Vroeger waren brilmonturen gemaakt van hoorn of van schildpad. De kleuren waren natuurlijk bruin gevlekt. Wie hoornen bril hoort denkt waarschijnlijk net als ik aan zo’n hele zware bril met jampotglaasjes. Toevallig blijkt dit gevlekte montuur niet alleen bij vintage brillen voor te komen. Ook in de nieuwe brilmonturen van plastic is het gevlekte montuur nog altijd favoriet.

Natuurlijke materialen voor vintage brillen

Als je boft tref je nog vintage brillen aan die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals hoorn. Ook vintage kammen zijn van dat materiaal gemaakt. Wie zijn haar ooit gekamd heeft met zo’n goede kam, weet het verschil: je haar wordt niet statisch. Wellicht dat iets dergelijks ook bij een bril speelt. In ieder geval worden er momenteel weer nieuwe “vintage” brillen gemaakt van buffelhoorn en zelfs hout. Heel natuurlijk, lekker licht en heel duurzaam. Er hangt wel een pittig prijskaartje aan. Zeker wanneer je een bril wil met montuur van Siberische mammoetivoor. Ik zweer je, het bestaat. Het ivoor wordt normaal verkocht voor juwelen en muziek instrumenten (pianotoetsen?), maar nu ook voor brillen. Ivoor van een mammoet, een dier dat al 17.00 jaar lang is uitgestorven. Hoort dat niet in een museum?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *